Ai o întrebare despre o limba străină pe care o studiezi sau despre limba română?

Întreabă şi vei afla!

dictionare online


A vrea și a voi.

+3 voturi

Aceasta nu este o întrebare, ci o precizare importantă privind conjugarea corectă a verbelor ”a voi” și ”a vrea” în limba română.

Există un ”cel mai bun răspuns” greșit la întrebarea http://www.vorbesc.ro/4888/eu-vroiam-sau-eu-voiam, totodată @anca (membră importantă a acestui site, pe care o respect și cu care nu doresc că intru în polemică) a fost indignată de răspunsul meu. Din acest motiv țin să explic bine regula, întrucât nu obișnuiesc să-mi exprim părerea asupra lucrurilor pe care nu le cunosc. 

Verbele ”a voi” și ”a vrea” se conjugă astfel (la imperfect): 

eu voiam

tu voiai

el/ea voia

noi voiam

voi voiați

ei/ele voiau

 

respectiv,

 

eu vream

tu vreai

el/ea vrea

noi vream

voi vreați

ei/ele vreau

 

Oamenii s-au obișnuit să folosească o versiune ”hibridă” între A VREA și A VOI, conjugând astfel: 

eu vroiam

tu vroiai

el/ea vroia

noi vroiam

voi vroiați

ei vroiau

Aceste forme nu sunt acceptate de Academia Română și nu sunt incluse în DEX sau DOOM. (Am văzut doar pe DEXonline că ”a vroi” echivalează cu a vrea, însă versiunea oficială tipărită a DEX-ului nu pomenește de așa ceva). 


Nu contest faptul că în viitorul apropiat verbul ”a vroi” va fi acceptat. Însă până atunci trebuie urmate (sau cel puțin recunoscute) regulile din Dicționarul Ortografic Ortoepic si Morfologic al limbii române (așa-zisul DOOM). 

În concluzie, v-aș ruga să controlați cu atenție sursele oficiale ce reglementează folosirea corectă a limbii române, înainte de a-mi califica răspunsurile drept eronate (dându-le un vot negativ injust). 

legată de un răspuns la: "eu vroiam" sau "eu voiam"?
întrebarea de Roberto Erudit (7,385 puncte) în categoria Limba Română
editat de Roberto

2 răspunsuri

0 voturi
Multumim roberto92 pentru explicatiile cuprinzatoare, am remediat raspunsurile de pe pagina respectiva.

Incercam sa pastram continutul de pe site cat mai aproape de regulile si normele oficiale, si apreciem din plin contributia tuturor utilizatorilor, mai ales a celor activi precum Anca si Roberto. Interesul vostru pentru folosirea corecta a limbii romane, precum si discutiile pe temele mai putin intuitive nu fac decat sa ajute comunitatea.
răspunsul de admin Mentor (2,113 puncte)
Vă mulțumesc pentru promptitudinea cu care ați remediat situația. E normal să apară greșeli, nimeni nu stăpânește perfect limba română (sau oricare altă limbă). Cu toții avem de învățat de aici și apreciez foarte mult spiritul acestui site.

P.S. Propun posibilitatea publicării unor ghiduri scrise de utilizatori, pentru a evita repetarea unor întrebări pe viitor.
La ce anume te gandesti, legat de ghidurile scrise de utilizatori?

Daca ai vrea sa creezi astfel de continut, poti sa trimiti pe adresa: contact@vorbesc.ro, in orice format (doc, pdf, text, etc) si il punem pe site, putem creea o sectiune speciala sus "Ghiduri" sau ceva de genul.

PS: trebuie sa "recompensam" cumva creatorii, deci daca vrei, poti sa pui un scurt "Bio" la sfarsitul articolului (nume, link blog/site dc e cazul, descriere personala)

E o idee foarte interesanta la care nu m'am gandit pana acum, poate iesi ceva folositor!
Exact la asta mă gândeam. Eu sunt moderator pe un important forum de informatică din Italia și am scris nenumărate ghiduri legate de diferitele secțiuni ale site-ului (”Totul despre garanția legală și garanția convențională”, ”Totul despre tranzacțiile online”, ”Totul despre serviciile poștale”, ”Cum se asamblează un PC” , ”Cum se procedează în cazul fraudelor online ” , ”Ce sursă să aleg pentru PC-ul meu? ” etc.). La fel au procedat și alți utilizatori, și așa am creat pentru fiecare secțiune în parte un spațiu dedicat acestori ghiduri (puse în evidență). Astfel se evită repetarea acelorași întrebări și se clarifică foarte multe dubii, fără a mai fi nevoie să umplem serverul cu lucruri despre care s-a discutat deja. Bineînțeles, fiecare ghid poate fi modificat, îmbunătățit sau actualizat (mai ales cele legate de legislație, dat fiind că sistemul juridic e flexibil și legile se schimbă des). Așa s-ar putea face și pe acest site, un fel de FAQ legat de limba română și de celelalte limbi (pe lângă întrebările frecvente s-ar putea introduce elementele problematice și multe altele). Mă gândesc și la ghiduri utile în viața de zi cu zi (strict legate de folosirea corectă a limbii), gen ”Cum redactez o scrisoare de prezentare” , ”Ce limbaj trebuie adoptat în siutația ... ”. Modul în care vorbim sau scriem este o primă impresie foarte importantă în orice situație (înscrierea la o facultate, un interviu etc.), vorbesc.ro ar putea deveni un important punct de referință din punctul ăsta de vedere, și nu s-ar devia deloc de la ”esența” lui. Dimpotrivă, s-ar evita repetare multor întrebări și s-ar crea o importantă sursă de documentare, putând ajuta la creșterea acestui site.

P.S. Este doar o părere personală.
Foarte bune ideile tale, sunt 100% pentru :)

Daca vrei sa dai startul cu astfel de articole, sunt mai mult decat dispus sa le postez pe site

De asemenea, daca ai exemple de astfel de implementari de pe alte site-uri, poate fi de ajutor in implementarea unei solutii pentru Vorbesc.ro

Mersi!

Cunosc astfel de implementări, dar niciuna legată de un site asemănător vorbesc.ro. Din câte știu există anumite bloguri și forumuri care se ocupă de problemele lingvistice, dar din punctul meu de vedere vorbesc.ro e un format unic și inovativ în România. Ar fi un păcat să rămână la stadiul actual, se poate face mult mai mult fără să se devieze de la scopul site-ului. Se poate ajunge (cu răbdare) inclusiv la o aplicatie pentru ios și android (ar fi foarte utilă pentru elevi, studenți, pasionați, străini care studiază româna etc.). 

Un site foarte interesant legat de lingvistică este cel al regretatului George Pruteanu (www.pruteanu.ro), îmi doresc ca cei care îl gestionează acum să-l lase intact și sa reînnoiască mereu domeniul. Ar putea fi o importantă sursă de informații pentru noi. Vorbesc.ro ar putea deveni ceva similar, având marele avantaj de a fi un site interactiv, a cărui caracteristică principală rămân întrebările și răspunsurile gen Yahoo! Answers (știu că asta vă doriți voi)

Cum voi avea mai mult timp la dispoziție o să scriu un ghid, până atunci chestiunea ”A VREA, A VOI?” ar putea fi pusă pe lista viitoarei secțiuni FAQ > Limba română. 

0 voturi
In prezent si la prezent: Eu voiesc ceva. Tu voiesti altceva. El / ea voieste luna de pe cer. Noi voim si Voi voiti. Ei / ele tot voiesc degeaba...In prezent, de fapt, verbul "a voi" nici nu exista..Nimeni nu-l foloseste, indiferent ce-ar vrea sau "ar voi" unu' sau altu'.
răspunsul de M0sh0o
...