Ai o întrebare despre o limba străină pe care o studiezi sau despre limba română?

Întreabă şi vei afla!

dictionare online


Deosebirea dintre MODERARE SI CENZURARE

0 voturi
CARE ESTE DEOSEBIREA DINTRE MODERARE SI CENZURARE ? Tot mai multe bloguri romanesti folosesc Comentariul Dvs asteapta MODERARE si numai dupa acea se va supune unui process de PUBLICARE/ Puteti Dvs sa explicati intelesul deschis si ascuns al cuvintului MODERARE si de unde s-a strecurat el in limba romana ?
întrebarea de Gbr în categoria Limba Română

1 răspuns

+1 vot

Termenul de moderator, adică persoana care conduce emisiuni sau dezbateri, tragând totodată concluziile, nu este un termen nou apărut în limba română. Însă în ultimii ani, de cînd activitatea pe internet s-a dezvoltat din ce în ce mai intens, a apărut expresia de moderator (de) site, care este persoana responsabilă de anumite segmente al site-ului respectiv. Evident că depinde foarte mult și de natura și complexitatea site-ului.

De obicei, facând acum referire la ceea ce ai invocat, este vorba despre a modera conținutul textelor de pe site/blog, în sensul de a analiza și filtra textele sau întrebările ce sunt trimise către acel site. În acest fel, nu există riscul ca pe site să apară deodată texte care ar conține exprimări vulgare, obscene, deplasate, sau ce nu fac obiectul blog-ului.

Așa că, cel puțin în cazul de față, putem  spune că și exprimarea de cenzură/cenzurare poate fi folosită în egală măsură, mai ales, având în vedere că acest termenul de cenzor este apărut de pe vremea romanilor, fiind persoana care se ocupa de supravegherea moravurilor.

Originea cuvântului moderare, provine din franțuzescul modérer

A modera, ar avea un sens foarte complex: 1. a domoli, a tempera, a încetini, a micșora. a reduce. 2. a face să devină mai stăpânit, mai cumpătat, mai puțin intens, mai potolit, mai înfrânat. 

răspunsul de DraPa Poliglot (3,630 puncte)
editat de DraPa
...