Ai o întrebare despre o limba străină pe care o studiezi sau despre limba română?

Întreabă şi vei afla!

dictionare online


Problema de gramatica

0 voturi

Fraza "In baza aceleiasi decizii, doi dintre arbitri, ce mai integri, dar, dupa cum zis-au unii, si cei mai acri, au fost suspendati, pedeapsa fiind mai dura CA altadata" este corecta, dar de ce si constructia "pedeapsa fiind mai dura ca altadata"? Norma spune ca in cazul comparativului de superioritate sau de inferioritate se foloseşte cuvântul DECÂT şi nu CA, spre deosebire de cazul comparativului de egalitate. Este vreo exceptie care-mi scapa?

întrebarea de Teodor în categoria Limba Română

1 răspuns

0 voturi

Nu îți scapă nici o excepție, ci avem de-a face cu o exprimare eronată wink. Observația ta este cât se poate de veridică, iar formularea corectă ar fi: ...pedeapsa fiind mai dură decât altădată..., așa cum ai și precizat deja.

Problema este că acest gen de greșeli se fac cu o frecvență uimitoare, datorită preluării de către un procent foarte sporit de populație, a acestei forme eronate, ajungându-se deja la obișnuință, forma corectă "nemaisunând" bine.

  • comparativ de superioritate: mai bun decât
  • comparativ de inferoritate: tot așa de / tot atât de / la fel de bun ca și
  • comparativ de egalitate: mai puțin bun decât

Pentru o analiză mai aprofundată, vezi:  http://www.referatele.com/referate/romana/online30/Gradele-de-comparatie---Gradul-pozitiv--Gradul-comparativ---de-superioritate--egalitate--inferiorita.php

răspunsul de DraPa Poliglot (3,630 puncte)
editat de DraPa
...