Ai o întrebare despre o limba străină pe care o studiezi sau despre limba română?

Întreabă şi vei afla!

dictionare online

laseri sau lasere?

+2 voturi
care este pluralul pentru LASER?
întrebarea de anonim în categoria Limba Română

3 răspunsuri

+1 vot

E un substantiv neutru, plurarul este la feminin - lasere

răspunsul de Roberto Erudit (7,385 puncte)
0 voturi

În 1966 prof. I. Cucurezeanu a scris o carte - Laseri. În 1978, Vladimir Doicaru și Claudiu Niculescu au scris Laseri cu semiconductori (ed. Tehnică). În același an, Dan Apostol a scris Laserii la Editura Științifică. În 1979, un colectiv de fizicieni în frunte cu prof. I.M. Popescu a scris Aplicații ale laserilor. Tot atunci a apărut la Editura militară cartea Laseri. Aplicații a lui Marius Opran. În 1981, prof. Savii a scos și el o carte la Editura Facla - Laseri. Chiar și Editura Academiei publică în 1982 cartea lui Dumitraș, Laseri cu gaz. Și persistă această Editură în greșeală și, în 1986, publică cartea prof. Velculescu și V. Drăgănescu - Prelucrări termice cu laseri. În 1987, Virgil Vasiliu, un membru al echipei lui Agârbiceanu, publică Laseri cu Heliu-Neon și aplicațiile lor. Chiar și sesiunile din anii 1990 poartă un titlu nefiresc - Realizări şi perspective în domeniul laserilor. Ce să mai vorbim de Ion I. Agârbiceanu, considerat inventatorul laserului românesc, care publică un articol Contribuţii la studiul laserilor cu gaz.

Și acum fac eu întrebarea: Ce să facem cu această întreagă pleiadă de specialiști care au inventat și studiat laserii? Să-i punem să studieze iar, poate descoperă și laserele? Poate răspunde un filolog :). Dacă este autorul DEX-ului, este și mai bine.

PS: Ăștia de la Institutul pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației, or fi știind că nu știu unde lucrează?

răspunsul de Dănuț

O întrebare se adresează sau sau o întrebare se pune. Dar în nici un caz, o întrebare nu se face. Cel puțin, nu în limba română. wink

0 voturi

ANOMALIE !

În limba română, singura formă de plural recomandată și acceptată de către dicționare, este lasere, însă cercetătorii implicați în acest domeniu, au preferat dintotdeauna varianta de plural laseri.

răspunsul de DraPa Poliglot (3,091 puncte)
Puteți să-mi spuneți dacă este publicată vreo lucrare care să trateze/comenteze astfel de anomalii? Mă gândesc că probleme similare ar putea fi cu șoricelul Maus (Mouse). Și, dacă aș mai căuta, aș mai găsi și altele. (computer-tomograf, sau compiutăr-tomograf?) Senzația mea este că, în ciuda dorinței de a fi corecți (ce înseamnă corectitudine aici?) în asimilarea unor cuvinte, se manifestă numeroase dificultăți când ne referim la cuvinte noi. Asta se întâmplă și pentru că avansul tehnologic este specific îndeosebi țărilor vorbitoare de limbă engleză. Sau, mai exact, literatura ce tratează aspecte de noutate tehnologică este majoritar în limba engleză.

Titlul de ANOMALIE ! era menit în sens ironic, urmat de o notă explicativă. Nu m-am exprimat pro sau contra cu ceva, în acest sens. Și sincer să fiu, nu prea văd sensul în "dorința de a fi corecți în asimilarea unor cuvinte", că doar nu în funcție de corectitudinea umană se construiește și se păstrează limba unei națiuni, ci de intelectul acesteia. Iar atât timp cât există persoane, sau chiar grupuri de persoane, care adoptă un anumit concept lingvistic/gramatical, contrar celor prevăzute în D.E.X. -ul care este elaborat de "marii" noștrii academicieni ai limbii române, care schimbă ca pantofii, regulile înrădăcinate ale limbii, sau care asimilează termenii noi, după reguli numai și numai de ei știute, limba noastră va continua să se denatureze din ce în ce mai rapid.

...