Ai o întrebare despre o limba străină pe care o studiezi sau despre limba română?

Întreabă şi vei afla!

dictionare online

Cum se spune: tipa careia ii place lui sau tipa care ii place lui ?

+1 vot
întrebarea de Alexandra în categoria Limba Română

2 răspunsuri

+1 vot
 
Cel mai bun răspuns

Nu este corect "tipa căreia îi place lui”. Forma de genitiv-dativ a pronumelui care (căruia, căreia, cărora) se folosește numai cu verbele al căror caracter contextual este intranzitiv însoțit de dativ și urmat de subiect / subiectivă. 

Corect: Tipa căreia îi place meciul este Alina. 

              Tipa căreia i-am spus adevărul m-a părăsit. 

 

Greșit:  Tipa căreia îi place lui. 

               În contextul dat avem unexemplu de verb intranzitiv cu regim preopozițional (specific complementului indirect), forma corectă fiind: 

               Tipa de care îi place lui. 

răspunsul de Roberto Erudit (7,385 puncte)
premiată de admin
Ma gandeam ca si in cazul meu suna destul de ambiguu. Mii de scuze pentru eronarea user-ului, nu am intentionat sa-i dau o convingere falsa. Nu ma pot compara deloc cu o persoana care-si poate insusi aceste informatii chiar si intr-un mod oficial. Datorita lipsei mele de experienta, se poate sa ma mai intalnesc cu astfel de incurcaturi. O sa incerc sa-mi revizuiesc de-acum incolo fiecare fraza pe care o spun. Imi cer scuze!
Scuze? Cred că glumești. Nu suntem academicieni aici, cu toții putem greși. Limba română este complexă și are multe aspecte (ca să-i citez pe recuperatorii din ”Filantropica”), tuturor ne pune probleme. O explicație pentru întrebarea de mai sus este destul de anevoioasă, eu mă folosesc de mai multe resurse, în special de DOOM, DEX și Gramatica Limbii Române (toate editate de Academia Română). Ni se poate întâmpla tuturor să greșim, cred că ar trebui să evităm ”datul cu părerea” în chestiuni ale căror răspuns se poate găsi ușor, dar la întrebări mai dificile e normal să se nască dubii și perplexități. Mi-aș dori să-l întâlnesc pe cel care stăpânește perfect limba română, dar nu există.  Nu de puține ori mi s-a întâmplat să descopăr că foloseam greșit anumite cuvinte, forme, expresii, structuri gramaticale etc., pentru care eram pregătit să bag mâna în foc. Așa că nu ai de ce să-ți ceri scuze (sau pentru a fi mai scrupuloși: să prezinți scuze / să ceri iertare), cu toții suntem aici ca să învățăm din greșelile noastre sau ale altora.
0 voturi
"Careia", categoric. "Care tipa?" - "Careia ii place lui". Nu stiu categoria acestei forme, dar se poate sa tina de pronumele posesiv. In plus, daca era "Tipa care mananca fara a se opri" - "Ce fel de/Care tipa?" - "Care mananca.", dar in cazul nostru ar suna cam taranesc si incorect gramatical sa spunem "Tipa care ii place lui". Sper sa-ti fi fost de folos!
răspunsul de Mr.Yammi Avansat (226 puncte)
...