Aceasta nu este o întrebare, ci o precizare importantă privind conjugarea corectă a verbelor ”a voi” și ”a vrea” în limba română.
Există un ”cel mai bun răspuns” greșit la întrebarea http://www.vorbesc.ro/4888/eu-vroiam-sau-eu-voiam, totodată @anca (membră importantă a acestui site, pe care o respect și cu care nu doresc că intru în polemică) a fost indignată de răspunsul meu. Din acest motiv țin să explic bine regula, întrucât nu obișnuiesc să-mi exprim părerea asupra lucrurilor pe care nu le cunosc.
Verbele ”a voi” și ”a vrea” se conjugă astfel (la imperfect):
eu voiam
tu voiai
el/ea voia
noi voiam
voi voiați
ei/ele voiau
respectiv,
eu vream
tu vreai
el/ea vrea
noi vream
voi vreați
ei/ele vreau
Oamenii s-au obișnuit să folosească o versiune ”hibridă” între A VREA și A VOI, conjugând astfel:
eu vroiam
tu vroiai
el/ea vroia
noi vroiam
voi vroiați
ei vroiau
Aceste forme nu sunt acceptate de Academia Română și nu sunt incluse în DEX sau DOOM. (Am văzut doar pe DEXonline că ”a vroi” echivalează cu a vrea, însă versiunea oficială tipărită a DEX-ului nu pomenește de așa ceva).
Nu contest faptul că în viitorul apropiat verbul ”a vroi” va fi acceptat. Însă până atunci trebuie urmate (sau cel puțin recunoscute) regulile din Dicționarul Ortografic Ortoepic si Morfologic al limbii române (așa-zisul DOOM).
În concluzie, v-aș ruga să controlați cu atenție sursele oficiale ce reglementează folosirea corectă a limbii române, înainte de a-mi califica răspunsurile drept eronate (dându-le un vot negativ injust).