Ai o întrebare despre o limba străină pe care o studiezi sau despre limba română?

Întreabă şi vei afla!

dictionare online


ce este nationalitatea si ce este cetatenia?

+1 vot
un secui/sas nascut in romania din parinti secui/sasi si cu acte de identitate (inregistrate) in romania ce cetatenie si ce nationalitate are?
întrebarea de anca Erudit (5,768 puncte) în categoria Limba Română

4 răspunsuri

0 voturi
nationalitatea reprezinta tara de unde provii - deci poti fii cetatean neamt cu nationalitate romana...
cetatenia reprezinta tara unde esti recunoscut - adica eu sunt cetatean roman dar cu resedinta in germnia - dar oricand pot sa ma fac cetatean neamt daca imi depun actele si cer asta /mai trebe doar sa imi fie aprobata cererea...
un sas nascut in romania si cu acte de roman e catatean roman cu nationaliate roman /neamt... daca merge in germania se schimba: devine catatean neamt cu nationalitate romana/neamt  (mai demult deveneu cetateni imediat dar acum cred ca trebuie sa ceara asta nu mai sunt recunoscuti automat cva cetateni nemti - sper ca nu vb prostii)
răspunsul de IuliaC Mentor (1,212 puncte)

Nici naționalitatea și nici cetațenia nu reprezintă o țară, ci un statut (în sensul de stare sau situație). Degeaba speri, că și mai departe ai vorbit numai prostii. Povești destul de aberante, ca de obicei. Din păcate, nu mă pot abține, când văd cu câtă ardoare oferi explicații, despre cunoștințe pe care de fapt, nu le deții DELOC. Un sas născut în Romania și cu acte de român, e cetățean român cu naționalitate român/neamț - de unde inventezi așa ceva ???  Este un cetățen român, cu cetățenie/naționalitate tot română, dar este de etnie germană, ceea ce constituie altceva. Înainte să jonglezi cu termenii cetățenie și naționalitate, aprofundeaza-le mai întâi sensurile. Ambele au în principiu același sens și depind de țara/țările de care o persoana aparține cu actele, nu cu părerea. Și dacă merge în Germania se schimbă: devine cetățean neamț  cu naționalitatea română/neamț (apropo dezacordul gramatical) - Pe bune ? Există un buton pe care îl apeși și se transformă direct, după cum bate vântul, nu ? 

Totodată, elementar și pentru cultura ta generală, în clasele primare se învață că numele proprii, gen România sau Germania, se scriu majusculă, dar probabil că ai lipsit la lecțiile de bază. Sau iar te crezi cumva pe chat ? Să știi că nici măcar acolo nu există legi care să încalce regulile de bază ale unei limbi, ci doar persoane care sunt prea comode, atât în gândire, cât și în scriere. Iar cât privește termenul trebe...mai exersează limba română și la acest capitol.

0 voturi
Nationalitatea este apartenența unei persoane la o anumită națiune iar cetatenia este condiția juridică de cetățean al unui stat.
răspunsul de gelu bubu Începător (26 puncte)

Stat, națiune și țară, sunt oarecum sinonime, drept pentru care cetățenia și naționalitatea, exprimă exact același lucru, doar altfel exprimat.  

+2 voturi
Total eronat raspunsul dumneavoastra domnule Iulian C,dar nu va acuz atata timp cat si dex-ul ofera aceeasi interpretare.Cetatenia reprezinta apartenenta unei persoane la un anumit stat sau teritoriu,nationalitatea,in schimb,reprezinta apartenenta unei persoane la un popor,neam.Cetatenia se dobandeste(existand mai multe moduri de dobandire a acesteia),cu nationalitatea ne nastem si indiferent de numarul de cetatenii dobandite de-a lungul vietii,aceasta ramane neschimbata.Deci,cetatenia reprezinta statul/tara pe teritoriul careia te-ai nascut sau locuiesti,nationalitatea reprizinta neamul sau poporul din care te-ai nascut.Drept urmare,un sas/secui nascut in Romania va avea cetatenia romana si nationalitatea  saseasca/secuiasca.Aceasta confuzie se face insa si la nivel institutional,atunci cand se inregistreaza nasterea unui copil obligatoriu trebuie sa se treaca nationalitatea efectiva a parintilor caci cetatenia rezulta din locul nasterii,acel loc aflandu-se pe teritoriul Romaniei,logic,cetatenia este cea romana.In Romania,ca si in orice alt stat dealtfel,locuiesc mai multe popoare/nationalitati,sunt rusi,ucraineni,armeni,evrei,aromani,machidoni sasi,secui etc.etc.,toate aceste nationalitati insa,au cetatenia romana.
răspunsul de Iuli

Hihihi - sunt Iulia si nu iulian cheeky si in nici un caz domn sau doamna ... cool

si desi nu o spun ca sa continuam o discutiie pe aceasta tema - sincer sa fiu nu prea imi dau seama cu ce am gresiit chiar asa de mult - na ja eu doream sa explic ceea ce ai spus tu doar cu cuvinte mult mai simple cam ceea ce ai spus si tu - probabil ca m-am explimat gresit dar ce incerc eu de fapt sa spun aici am incercta sa spun cam ce ai spus si tu doar nu asa de elevet ca tine - sincer multumesc ca m-ai corectat. smiley

+1 vot

"Nationalitatea" este in directa legatura cu "natiunea" si indica apartenenta cuiva la o natiune. Drept urmare... nu cred ca putem exclude din randurile natiunii romane pe cineva care este de o alta etnie. 

Romania este un stat national. Deci Romania este o natiune... si evident toti cei ce sunt "romani"... adica au cetatenia romana sunt si membrii ai natiunii.... deci au nationalitatea romana. 

Drept urmare... "un secui/sas nascut in romania din parinti secui/sasi si cu acte de identitate (inregistrate) in romania"... va avea cetatenie romana si nationalitate romana. 

Natiunea romana include toate etniile ce fac parte din statul national. Numele de "romana" provine de la etnia cea mai numeroasa in momentul in care s a formal statul national.

In sens extins (dar nu legal)... pot fi considerati parte ai natiunii romane si persoane ca nu au cetatenia romana... dar sunt considerati de etnie romana si traiesc in afara granitelor statului national Romania. 

Majoritatea statelor, inclusiv Romania, au prevederi legislative prin care faciliteaza persoanelor ce au aceeasi etnie cu cea majoritara a statului national... sa devina si cetateni... deci sa primeasca si nationalitatea din punct de vedere legal a statului respectiv.

Exista mai multe definitii si puncte de vedere in privinta "natiunii"...  probabil chiar si din punct de vedere legal se interpreteaza diferit de la tara la tara.

Eu de exemplu in momentul in care am primit cetatenia suedeza am mentionat atat in CI cat si in pasaportul suedez... nationalitatea : suedeza.

răspunsul de Dorin (16 puncte)

EXACT !!! Foarte bine exprimat wink

...