Ai o întrebare despre o limba străină pe care o studiezi sau despre limba română?

Întreabă şi vei afla!

dictionare online

cum se numeşte ştampila cu care se pune copia unei semnături

+3 voturi
la serviciu se spune Faximiliu, doar că eu nu găsesc aşa cuvînt în DEX
întrebarea de valcernii Intermediar (91 puncte) în categoria Limba Română

2 răspunsuri

0 voturi
facsimil zice la dex ca e o copie,majoritatea sunt de acord ca prin procedeul forografierii,dar mai sunt si unii care inca mai cred ca se poate si copia(manual)...
candva era un neologism
cert e ca nu are sinonim
si daca s-a inventat si stampila cu asa ceva...mi se pare ca traim intr o lume...
vai mama noastra..
răspunsul de anca Erudit (5,768 puncte)

Probabil că întradevăr, chiar trăiești într-o lume... dacă tu consideri neavenită ștampila cu semnătură. Atît timp cât nu se încadrează în sfera ta de cunoaștere, asta nu înseamnă nici pe departe că ar fi ceva anormal. 

Tare aș fi curios, doar ca exemplu, cum ai proceda tu, trăind în acea lume a ta, în cazul unor licitații complexe, unde documentația conține între 500 și 1.000 de pagini, fiind editată în 4 exemplare,  adică aproximativ 4.000 de pagini ? Există și documentații de peste 5.000 de pagini per exemplar. Și această din urmă activitate de semnat, are loc abia la finalizarea documentației, când termenul de predare, de regulă, prevede maxim 24-48 ore. Iar legea obligă ofertantul să semneze fiecare pagină în parte, în caz contrar, acesta fiind descalificat. 

Așa că, am fost justificat să îmi comand TREI ștampile cu semnătura-mi...pentru a putea face față în timp util. 

P.S.: NICIODATĂ nu a fost considerată expresia a copia manual un neologism, având în vedere că verbul a copia, nu exprimă neapărat o acțiune ce necesită mâinile. Are totodată și sensul de a imita sau de a plagia,pe lângă metodele actuale/moderne de copiere "nemanuală".

0 voturi

Sincer să fiu, chiar nu am auzit niciodată, ca o ștampilă cu semnătură, să dețină o denumire proprie. Chiar și la centrele de fabricat ștampile, chiar personalul folosește tot expresia ștampilă cu semnătură.

Dacă ai fi auzit o denumire în acest sens, te asigur că este vorba despre ceva inventat de cineva, deci nu ceva uzual.

răspunsul de DraPa Poliglot (3,132 puncte)
...